Positieve effecten van babymassage:

 

  • Door de baby te masseren kan het huilen verminderen. Huilen kan veel verschillende oorzaken hebben, maar één ding is zeker: een ontspannen baby die lekker in zijn/haar vel zit en goed slaapt, huilt over het algemeen minder.  Als een baby veel huilt, maakt dit de ouder en de baby gespannen. Zij komen in een vicieuze cirkel terecht. Babymassage kan dit doorbreken omdat ook de ouder zich leert te ontspannen. Zo is de cursus een rustpunt voor beiden.

 

  • Massage is erg fijn voor kinderen met darmkrampjes. Het spijsverteringsorgaan wordt geprikkeld en ontspant. Ook kan een buikmassage de stoelgang op gang brengen.

 

  • Door de ontspanning vallen baby’s sneller in slaap en slapen ze over het algemeen dieper.

 

  • Babymassage verhoogt de weerstand van de baby. Massage stimuleert een belangrijk ‘verdedigingsmechanisme’ van het lichaam tegen infecties.

 

  • Baby’s die met regelmaat gemasseerd worden groeien beter. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er meer groeihormoon in het bloed zit bij een baby die regelmatig gemasseerd wordt.

 

  • De massage heeft een positief effect op een goede band (hechting) tussen moeder en kind. Door je baby aan te raken en te masseren, communiceer je met hem zonder woorden. Door de aanrakingen wordt de band tussen jullie versterkt. En dat heeft op de lange termijn ook weer voordelen: je baby voelt zich veilig en geborgen waardoor je kind later makkelijker een positief zelfbeeld kan ontwikkelen en meer zelfvertrouwen heeft

 

Voor wie is babymassage bedoeld:

 

De cursus babymassage is geschikt voor baby’s in de leeftijd van 6 weken tot ongeveer 7 maanden oud. Vooral de eerste maanden zijn heel geschikt. Je baby vindt het heerlijk om gekoesterd en aangeraakt te worden. Jouw vertrouwde geur en stem zijn immers heel dichtbij. Liefde en warmte zijn naast eten en drinken primaire behoeftes. Babymassage kan tevens een uitkomst zijn bij onrustige baby's, huilbaby's, overstrekte baby's en couveusebaby's.

 

Waarom babymassage aan huis ideaal is:

 

  • Je hoeft niet te reizen met je kindje
  • De massage is in een vertrouwde omgeving voor zowel je baby als voor jezelf
  • Persoonlijk één op één contact
  • Speciaal aangepast aan het ritme / de tijden van je baby en aan jou wensen en vragen
  • Er zijn geen andere baby's aanwezig waardoor er geen extra prikkels voor je baby zijn

 

Inhoud van de cursus:

 

De massage workshop bestaat uit een deelmassage van 1 uur

 

De buikmassage gericht op het voorkomen van krampjes is een cursus van 2 x circa 1 uur

 

De gewone cursus bestaat uit 3 lessen van ieder circa 1 uur.

 

De uitgebreide cursus bestaat uit 4 lessen van ieder circa 1 uur.

 

Bij de cursussen zijn inbegrepen: een reader met duidelijke uitleg van de massagetechnieken en een flesje massageolie zodat je zelf verder kan gaan met de geleerde massage.

 

Ik neem alle benodigheden mee zoals yogamatjes, kussens, olie en de shantala tummy tub. Je masseert zelf je kindje en ik demonstreer de technieken op de massagepop.

 

We masseren in een warme kamer van ongeveer 22 graden. De baby ontspant zich hierdoor nog beter en koelt ook niet zo snel af. Tijdens de massage zitten we op de grond. Je baby ligt op een kussen tussen je benen. De bewegingen die we toepassen zijn zacht en teder. Het gaat om de liefdevolle aandacht. De bewegingen worden langzaam en ritmisch uitgevoerd. We masseren met een natuurlijke druivenpitolie, zodat je handen gemakkelijk over het huidje van de baby glijden. Je leert op een ontspannen en plezierige manier stapsgewijs het lichaam van je baby te masseren. Tijdens de cursus worden ook verschillende thema’s behandeld, zoals darmkrampjes, huilen en basisbevestigend dragen. Babymassage is een vragende massage. De baby is leidend in hoe lang we doorgaan met de massage. Als de baby op een bepaald moment aangeeft het genoeg te vinden, dan kan ik je de massagetechnieken verder uitleggen doormiddel van de massagepop.

 

In principe vindt de massage bij jullie thuis plaats. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kan de babymassage cursus in overleg ook bij mij in Heteren afgesproken worden.

 

Klik hier voor : Tarieven

Klik hier om je aan te melden : Aanmeldformulier

 

Onderzoeken naar babymassage:

 

  • Fysiologische metingen babymassage:

 

Bron: Stichting Lichaamstaal

De gunstige effecten worden ondersteund door fysiologische metingen. Gemasseerde baby’s maken minder stresshormonen aan. Dat maakt ze niet alleen meer ontspannen, maar ook een bepaalde hersenstructuur kan zich hierdoor beter ontwikkelen. Deze hersenstructuur is onder andere verantwoordelijk voor het geheugen.

Verder blijkt het serotonine niveau (mede bepalend voor een prettige stemming) omhoog te gaan bij massage, evenals het niveau van het hormoon oxytocine, ook wel “liefdeshormoon” genoemd. Oxytocine stimuleert gevoelens van vriendschap, liefde en verbondenheid.

 

  • Onderzoek van babymassage bij couveusebaby’s

 

Bron: psychologe Tiffany Field van de ‘Touch Research Institute’ in Miami

De onderzoekster Tiffany Field stelde opmerkelijke resultaten vast in een onderzoek naar de effecten van babymassage bij couveusebaby’s. In haar onderzoek werd een groep couveusebaby’s die 9 weken te vroeg geboren waren, met een geboortegewicht van 2 pond, tien dagen lang drie keer per dag een kwartiertje gemasseerd.

Het effect was spectaculair: de baby’s namen 47 % meer toe in gewicht en lengte dan de controlegroep van niet gemasseerde baby’s. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby’s konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden!

Follow-up onderzoek toonde aan, dat deze gemasseerde baby’s ook na een periode van enkele maanden en, zelfs na een jaar, nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.

 

  • Effecten van babymassage bij op tijd geboren baby’s:

 

Bron: psychologe Tiffany Field van de ‘Touch Research Institute’ in Miami

Ook in haar onderzoek bij op tijd geboren baby’s worden deze effecten duidelijk. Ze slapen rustiger en dieper, nemen sneller toe in gewicht en lengte. Ze zijn alerter, meer geïnteresseerd in hun omgeving, hebben meer plezier in contact en huilen minder. Op ontwikkelingstests scoren gemasseerde baby’s hoger op “oriënterend” gedrag en juist lager op opgewonden (huilen) of “depressief” apathisch gedrag.

 

  • link naar een artikel:

http://sprankels.blogspot.nl/2011/07/research-sprankel-babymassage-als.html